INIMSÜDAMES ON PALJU KAVATSUSI, KUID JUMALA NÕU SAAB TEOKS!

Tuesday, 12 January 2016

Kadunud voorus?


Kui Keenia restorani töötaja tšeki meie lauale pani, küsis minu viieaastane poeg: ”Kas said tünga?” See kõlas naljakana väikese lapse suust, kuid igati kohane küsimus. Oleme valgenahalistena harjunud tünga saama. Varasematel aastatel võitlesime iga shillingu eest, aga nüüd ei viitsi enam, lihtsam on koos mõne kohaliku sõbraga arveid maksta.

Vahel eksivad müüjad kogemata. Hiljuti Keenia toidupoes andis kassapidaja rohkem raha tagasi. Peale mõne sekundilist raha lugemist läksin tagasi kassapidaja juurde ning ulatasin ülemäärase rahanumbri. Müüja ajas pruunid silmad üllatusest suureks ning tänas, järjekorras seisvad inimesed avaldasid oma imestumist lausa verbaalselt: ”What?” Tundsin, et olen suure teoga hakkama saanud.

Hiljem juhtunut analüüsides, jõudsin seisukohale, et küllap Keenia ühiskonnas on ausus ebatavaline voorus.
Poes
Turul2 comments:

 1. Mul on väga palju vastupidiseid kogemusi. Olen Keenias elanud üle 3 aasta ning näiteks on mulle inimesed tihti järgi jooksnud asjadega, mis ma kuhugi unustanud olen.

  Kord unustasin oma kammi juuksurisse ning juuksur jooksis pool linna läbi, et see mulle tagasi anda. Kord unustasin internetikohvikusse koti, milles oli peegelkaamera ning kohviku töötaja oli selle kohe kiirelt turvalisse kohta paigutanud, et ma selle kätte saaks, kui avastan ja tagasi lähen. Teine kord unustasin mälupulga ning kuna üks kohviku töötajatest teadis mu tuttavat, siis oli ta seda leides kohe talle helistanud, et ma selle kenasti kätte saaks. Mu sõber unustas kord minibussi oma koti, kus oli sees ka rahakott ning bussijuht leidis selle õhtul. Saime ta samamoodi oma tuttavate kaudu (väiksemates asulates tunnevad kõik kõiki) kätte ning kõik olulise tagasi. Teinekord jäid jälle mu sõbra saapad minibussi pagasiruumi ning õnneks olime võtnud bussijuhi numbri ning ta tõi meile saapad järgmine päev ise ära.

  Olen ka ikka päris palju Keenias väljas söömas käinud ja ei mäletagi hetkel olukorda, kus keegi oleks tahtnud mind hinnaga petta. Võib-olla üks-kaks korda, aga täpselt samamoodi paar korda on mulle ka kogemata väiksem hind pandud arvele.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tõepoolest, ausust leidub ka Keenias, kuid selle vajaka jäämisest räägib (peegeldab) kogu ühiskond, looduski ei vaiki.

   Delete